Christchurch Arts CentreNew Zealand Albany Senior High SchoolNew Zealand


St Vincent’s College, Potts Point

St Vincent’s College, Potts Point has recently finished a refurbishment to its Block B buildings, improving the circulation between classrooms and adding an all-weather outdoor space. The new addition, designed by ThomsonAdsett Architects, features open walkways overlooking a covered breezeway, which has a modern aesthetic featuring glass and concrete, contrasting to the heritage façade it is connected to. The overall result is an impressive construction, improving the functionality of these once disconnected buildings, whilst being sympathetic to its heritage features.

The design incorporates louvered glass walls creating a breezeway, transforming a once dark and neglected area of the building into a bright airy, all weather space for students to enjoy during their class breaks. However the Deemed-to-Satisfy Provisions of the Building Code do not include provisions for such breezeways and as such the space had to be treated as an atrium for the purposes of the Building Code. Holmes Fire provided an assessment of the design on a performance basis and were able to justify omission of sprinklers to much of the breezeway, the use of natural ventilation instead of mechanical smoke exhaust and the use of a glass feature stair for egress.

The experienced Fire Engineers at Holmes Fire used CFD (Computational Fluid Dynamics) modelling to assess the impact of potential fire scenarios and married that with results from and computer based egress modelling to demonstrate that students, staff and visitors would be afforded sufficient time to evacuate safety.

​Photo Credit- ThomsonAdsett